donderdag 22 oktober 2015

Welvaart zonder groei?

Om ons verder te kunnen verdiepen op vlak van ecologie, gaf de docent een uiteenzetting van prof. Tim Jackson. Hij houdt een pleidooi voor de overgang naar een ander economisch model. Je kan het lezen (ook in het Nederlands!) of bekijken via de volgende link:
http://www.ted.com/talks/tim_jackson_s_economic_reality_check/transcript?language=nl#t-1201883

Zoals je wel hebt kunnen zien, de uiteenzetting is een hele boterham. Eigenlijk pleit hij voor een duurzamer leven. Duurzaam leven is leven met respect voor mens en milieu. Als we duurzaam willen leven moeten we anders gaan leven. We moeten leren efficiënter, zuiniger en rationeler om te gaan met water, energie en grondstoffen. Dit kunnen we doen door veranderingen door te voeren op economisch én maatschappelijk vlak.

Hij heeft een aantal zinvolle argumenten gegeven in zijn pleidooi die de nood naar een ander model bevestigen (ik probeer zo simpel mogelijk te verwoorden):

- Als we het huidig systeem niet dumpen, vernielen we de planeet. In de laatste 30 jaar heeft alleen de crisis ervoor gezorgd dat onze koolstofuitstoot is verminderd. 
We kunnen zeker zo niet verder... We moeten het nu aanpakken en niet morgen. Want elke dag meer is een grotere last voor later.

- Als we in 2050 met 9 miljard mensen een Westers inkomen en leven willen hebben moeten we slimmer worden en hebben we meer technologie nodig om onze koolstofdoelen te halen. Maar kunnen we dat wel? Hoe ver moeten we dan gaan?
Ik vraag me ook af hoeveel we nog meer kunnen doen en of dat genoeg zal zijn. Er zijn al oplossingen. Denk maar aan de windmolens. Maar zijn die wel genoeg als we met zovelen zijn? 

- Onze economie gebruikt onophoudelijk grondstoffen voor onze onverzadigde honger naar nieuwigheden en speelt in op onze angst om te leven in schaamte. Zelfs als we iets niet willen kopen, loopt het systeem vast. Om dat tegen te gaan hebben ze de geldvoorraad uitgebreid, credit en debet verhoogd zodat de mensen kunnen blijven kopen. 
Het is erg dat onze economie ons soms dwingt om te kopen. Denk maar aan je smartphone. Na 3 jaar is die voor de vuilbak en kan hij niet meer gemaakt worden. Onderdelen worden vastgelijmd om het repareren te bemoeilijken en je toch maar een nieuwe zal kopen. Ik heb niet per se de angst om te leven in schaamte. Ik heb nog maar sinds kort een smartphone, in tegenstelling tot mijn omgeving. Uiteindelijk heb ik ook toegegeven aan een smartphone. Omdat het meer en meer de norm is geworden. Wie dit nog niet heeft, kan soms raar worden bekeken. En dat is jammer. Niet alleen onze economie treft hier schuld, maar ook de maatschappij.

- Mensen willen in crisistijden sparen, zich veilig stellen door minder uitgeven. Maar sparen vertraagt het economisch herstel en komt dus niet overeen met wat we zijn als mens.
Helemaal mee akkoord. Ik zou zelf terug willen gaan naar sokken met geld, verstopt onder het bed. Ik wil dat mijn centjes bij mij blijven. En hier heeft niemand iets aan, alleen ik in onze economie.

- Waarom doen we evidente dingen niet om klimaatsverandering aan te pakken, als het economisch toch zo duidelijk zinvol is? (energie-efficiënte apparaten kopen, spaarlampen gebruiken, af en toe het licht eens uitdoen, onze huizen isoleren...)
We moeten inderdaad meer doen als individu. Iedereen. Als we allemaal ons steentje bijdragen dan kunnen we heel wat besparen! Ik ga zeker ook de zoekmachine gebruiken van Ecosia, die de inkomsten van sponsors gebruikt voor de bescherming van ecologische bronnen. We hebben allemaal wel eens een zoekmachine nodig. Waarom dan niet een ecologische zoekmachine gebruiken?!



Bronvermelding:

Gemeente Bierbeek. (z.d.). Duurzaam leven: wasda?. Geraadpleegd op 22 oktober 2015 van http://www.bierbeek.be/duurzaam-leven-wasda.html

Sparta B.V. (2013, 14 november). Duurzaamheid is het nieuwe werken. [Online afbeelding]. Gedownload op 22 oktober 2015 van http://www.hetondernemersblog.nl/2013/duurzaamheid-is-het-nieuwe-werken/

The Big Ask. (2008, 26 november). The Big Ask: Klimaatverandering "ACT NOW!". [videobestand]. Geraadpleegd op 10 januari 2015, van https://www.youtube.com/watch?v=o6xTKniSu_4

Jackson, T. (2010, oktober). Tim Jackson's test van de economische realiteit. [videobestand]. Geraadpleegd op 10 januari 2015, van http://www.ted.com/talks/tim_jackson_s_economic_reality_check?language=nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten