donderdag 22 oktober 2015

De plaats van de mens in de natuur

In verschillende religies heeft de mens een andere plaats in de natuur.

In het christendom zien we dat de mens als laatste is geschapen en dus de taak heeft om die schepping van God te onderhouden. Hij heeft dus een verantwoordelijkheid voor de natuur en de dieren. Hij moet ze bewaren en mag ze bewerken, maar hij is er geen eigenaar van. De mens heeft de natuur ook nodig om zich voort te planten.     
                                                                                                              
Bij de boeddhisten is de mens een onderdeel van de natuur. De dieren en planten zijn even belangrijk als de mens. Ze moeten harmonieus met elkaar samenleven. Anders vernielen ze niet alleen het evenwicht voor de anderen maar vernielen zo ook zichzelf.


Hindoes geloven dat er in elk levend wezen iets Goddelijks zit. Sommigen denken zelfs dat ze een ziel hebben, en die mag je dus geen pijn doen.

De natuur zingt volgens de Islam, de eer van Allah. De natuur is een medemens. Brengen ze hier schade aan dan moeten ze verantwoording afleggen in het hiernamaals.

Jahweh, de God van de joden, heeft de natuur gemaakt. De mens mag dingen gebruiken zoals eten en bomen om huizen van te bouwen, maar mag deze niet stukmaken. Want anders maken ze God kapot.

Dit zijn allemaal zeer mooie visies. Maar de realiteit is anders: we hebben de natuur niet altijd gerespecteerd. Hoe kunnen we de mens en natuur weer combineren met elkaar? Zonder de eigenheid te verliezen?
Bronvermelding:

VN Arena (2009). Schietgebed voor de natuur. Geraadpleegd op 22 oktober 2015 van

Poettv. (2013, 1 februari). Human + Nature. [videobestand]. Geraadpleegd op 10 januari 2015, vahttps://www.youtube.com/watch?v=4dL9bh9knpA

2 opmerkingen:

  1. Hieraan aandacht besteden al van in de kleuterklas is de dag van vandaag belangrijker dan ooit. Duurzaamheid en ecologie zijn thema's waar we dagdagelijks mee moeten bezig zijn. Zo weinig mogelijk met de wagen rijden, hoe minder water gebruiken, minder vlees eten door vegetarisch te koken, weg met plastic,... Leuk om met kleuters te doen en hopelijk zorgen zij door hun verhalen thuis toch ook voor een stuk bewustwording bij de ouders.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is inderdaad zeer belangrijk. We kunnen zo niet meer doorgaan. Zeker ook gecombineerd met religie. Mensen zoeken een plekje in een bepaalde maatschappij en in een bepaalde religie. Dit mogen we dus ook niet loskoppelen van elkaar.
      Ik vind het ook heel knap dat alle religies qua mens en natuur eigenlijk in dezelfde visie liggen. Nu nog als een geheel kunnen samenleven met plaats voor alle religies.

      Verwijderen